Studenci Uniwersytetu Warszawskiego w dobie pandemii COVID-19 – aspekty prawne, kryminologiczne i społeczne (Biuletyn Kryminologiczny, 2022)
Przedmiotem artykułu jest ocena  możliwego wpływu pandemii COVID-19 na wybrane sfery życia studentów Uniwersytetu Warszawskiego – ich zdrowie, edukację (która przeniosła się do formuły zdalnej), stosunek studentów do wprowadzanych na poziomie uniwersyteckim, jak i krajowym obostrzeń oraz ryzyko pokrzywdzenia przestępstwem i/lub przemocą.  Ocenę tę przeprowadzono w oparciu o wyniki badania ankietowanego, które zostało przeprowadzone wśród studentów UW w 2021 roku. W artykule przeanalizowano także rozwiązania normatywne wprowadzane przez władze UW w okresie pandemii COVID-19, z uwagi na fakt, że  ich przyjęcie w istotnym stopniu zmodyfikowało model życia i kształcenia społeczności studenckiej.