Sprawozdanie z II Ogólnopolskiego Forum Młodych Kryminologów Białystok, 10-11 maja 2018 r. (Biuletyn Kryminologiczny, 2021)
Na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku w dniach 10-11 maja 2018 r. odbyło się II Ogólnopolskie Forum Młodych Kryminologów, którego hasło przewodnie brzmiało: Przestępczość XXI wieku – szanse i wyzwania dla kryminologii1. OFMK to pionierskie przedsięwzięcie w skali krajowej, a nawet międzynarodowej. Jego inicjatorem był prof. zw. dr hab. dr h.c. Emil W. Pływaczewski – Dziekan Wydziału Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, który kilka lat temu uznał za potrzebne stworzenie cyklu spotkań, umożliwiających wymianę doświadczeń i wyników badań młodych naukowców i praktyków, których zainteresowania badawcze bądź doświadczenie zawodowe wiążą się z kryminologią. Realizacji Forum przyświeca cel integracji grona młodych naukowców (m.in. prawników, kryminologów, socjologów, pedagogów, lekarzy), reprezentujących różne dziedziny nauki.