O genezie i zakresie kryminalizacji przestępstw o charakterze terrorystycznym w polskim prawie karnym wobec wyzwań współczesności (Biuletyn Kryminologiczny, 2021)
Niniejsze opracowanie podnosi problem zakresu kryminalizacji przestępstw o charakterze terrorystycznym wobec zjawiska globalizacji sensu largo. Autor zwraca bowiem uwagę na dynamiczny rozwój tego rodzaju przestępczości na przestrzeni ostatnich lat oraz zmianę typów zachowań wypełniających jej znamiona, jak również wpływ norm prawa międzynarodowego na kształt obowiązujących regulacji krajowych w tym zakresie. Istotną część opracowania stanowi podkreślenie wagi zjawiska terroryzmu, a zatem także konieczność racjonalnego stanowienia norm, które będą podstawą ścigania czynów o charakterze terrorystycznym. Autor rozważa poszczególne elementy defnicji przestępstwa o charakterze terrorystycznym, podnosząc zarzut ich zbyt dużej elastyczności i uzasadnia konieczność zmian prawnych wobec dynamicznego rozwoju terroryzmu i wykorzystywaniu coraz to nowszych technik jego popełniania.The article study the problem of the criminalization of terrorist offenses and the phenomenon of globalization. Author draws attention to the dynamic development of this type of crime in recent years and the change of behaviors constituting its features, as well as the impact of international law standards on the shape of existing national regulations in this area. An important part of the study is to underline the importance of the phenomenon of terrorism, and therefore also the need to rationally establish standards that will be the basis for prosecution and sentencing acts of terrorism. The author considers elements of the definition of a terrorist offense, raising the allegation of too much flexibility and justifying the need for legal changes in the face of the dynamic development of terrorism and the use of ever-newer techniques of committing it.