(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2026)
Niniejszy artykuł porusza tematykę doświadczenia podejmowania pracy po opuszczeniu zakładu karnego. Celem artykułu jest ukazanie czynników utrudniających oraz ułatwiających podjęcie pracy przez byłych osadzonych. Artykuł stanowi także próbę odpowiedzi na lukę badawczą poprzez poszerzenie perspektywy na to, jakie znaczenie byli osadzeni przypisują podjęciu pracy po opuszczeniu zakładu karnego. Aby zrealizować założone cele, przeprowadzono badanie jakościowe metodą wywiadu swobodnego ze standaryzowaną listą poszukiwanych informacji. W badaniu wzięło udział czterech byłych osadzonych. Podjęte analizy pozwoliły na przedstawienie perspektywy byłych osadzonych oraz zmapowanie determinantów skutecznego podjęcia pracy.