(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2026)
Artykuł poświęcony jest problematyce handlu ludźmi, ze szczególnym uwzględnieniem pracy przymusowej i wykorzystywania seksualnego jako jednych z dominujących form tej przestępczości. Przedstawiono mechanizmy werbowania, zniewalania i eksploatacji ofiar, a także czynniki społeczne, ekonomiczne i geopolityczne sprzyjające temu zjawisku. Omówiono profil ofiar i sprawców, skalę zjawiska w Polsce oraz kierunki krajowej i międzynarodowej polityki przeciwdziałania. W opracowaniu uwzględniono najnowsze akty prawne, dane empiryczne oraz założenia Krajowego Planu Działań Przeciwko Handlowi Ludźmi na lata 2025–2027. Omówiono również klauzule niekaralności ofiar handlu ludźmi za czyny popełnione w wyniku ich wykorzystania w świetle prawa międzynarodowego i planowanych zmian w prawie polskim. Artykuł opiera się na analizie źródeł normatywnych, literatury przedmiotu i raportów, a także oficjalnych dokumentów strategicznych. Celem pracy jest ukazanie wielowymiarowości zjawiska handlu ludźmi oraz potrzeby koordynacji działań prewencyjnych i ścigania sprawców w warunkach transnarodowej przestępczości zorganizowanej.