(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2025)
W niniejszym artykule poruszam zagadnienie mowy nienawiści, dyskryminacji i victim blamingu w polskiej manosferze – internetowej przestrzeni zrzeszającej mężczyzn, którzy czują zagrożenie w związku z zachodzącymi współcześnie przemianami ról płciowych. Celem przeprowadzonych badań jest zidentyfikowanie skali oraz charakteru tych zjawisk w treściach publikowanych na polskich grupach manosfery w serwisie Facebook. Na podstawie analizy ilościowej i jakościowej komentarzy oraz postów zidentyfikowałam dominujące narracje oraz ich eskalację. Badania ukazują nie tylko skalę negatywnych zachowań w polskiej manosferze, lecz także to, jakie czynniki wpływają na ich występowanie. Artykuł kończę omówieniem wyników, wskazaniem ograniczeń w badaniach oraz rekomendacjami dotyczącymi przeciwdziałania eskalacji mowy nienawiści w przestrzeni internetowej. [In this article, I address the issue of hate speech, discrimination and victim blaming in the Polish manosphere – an online space bringing together men who feel threatened by contemporary changes in gender roles. The aim of the conducted research is to identify the scale and nature of these phenomena in the content published on Polish manosphere groups on Facebook. Based on quantitative and qualitative analyses of comments and posts, I have identified the dominant narratives and their escalation. The research shows not only the scale of negative behaviours in the Polish manosphere, but also which factors influence their occurrence. I conclude the article with a discussion of the results, an indication of the limitations of the research and recommendations for counteracting the escalation of hate speech in the Internet space.]