(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2025)
Wpływ inkarceracji rodziców na dzieci, zwłaszcza w polskim społeczeństwie, stanowi zagadnienie wciąż niewystarczająco zgłębione przez naukę. Niniejszy artykuł podejmuje próbę analizy skutków pozbawienia wolności jednego z rodziców, koncentrując się na ich wymiarze emocjonalnym, społecznym, poznawczo-behawioralnym oraz zdrowotnym ponoszonym przez dzieci. Zaprezentowano formy kontaktu dzieci z osadzonymi rodzicami oraz ich wpływ. Omówiono krajowe i międzynarodowe inicjatywy wspierające więzi rodzinne, takie jak programy resocjalizacyjne i działania organizacji pozarządowych. Autorzy zwracają uwagę na konieczność pogłębionych badań, które umożliwią pełniejsze zrozumienie długofalowych konsekwencji tego zjawiska, a także wyznaczą kierunki skuteczniejszych działań pomocowych. Celem pracy jest ukazanie niedocenianego obszaru badawczego oraz stworzenie podstaw dla nowych inicjatyw pomocowych wspierających dzieci. [The impact of parental incarceration on children, particularly in Polish society, remains an insufficiently explored topic in academic research. This article seeks to analyze the consequences of parental imprisonment, focusing on its emotional, social, cognitive-behavioral, and health-related dimensions experienced by children. The forms of contact between children and incarcerated parents and their effects are examined. National and international initiatives aimed at supporting family bonds, such as rehabilitation programs and the efforts of non-governmental organizations, are discussed. The authors emphasize the need for in-depth studies to enable a more comprehensive understanding of the long-term consequences of this phenomenon and to guide more effective support measures. This article aims to highlight an underappreciated area of research and establish a foundation for new support initiatives aimed at aiding affected children.]