(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2025)
Opracowanie ma na celu analizę znaczenia jednego ze środków oddziaływania penitencjarnego na skazanych – pracy. Czytelnik będzie miał okazję dowiedzieć się jaką rolę może pełnić praca w życiu człowieka i odkryć jej socjologiczny, i aksjologiczny wymiar, a także istotę jej stosowania w trakcie odbywania kary pozbawienia wolności. W toku rozważań omówione zostały jej walory resocjalizacyjne oraz unormowania prawne związane z zatrudnieniem osadzonych. Ponadto artykuł stanowi próbę odpowiedzi na pytania dotyczące aktualnego stanu zatrudnienia skazanych, sposobu postrzegania pracy przez osoby przebywające w izolacji penitencjarnej, jej użyteczności oraz potencjalnego wpływu na ich życie i przystosowanie do społeczeństwa. Okazuje się, że wówczas, gdy praca jest zorganizowana w odpowiedni sposób, na zewnątrz zakładu karnego, a przede wszystkim odpowiednio wynagradzana jest chętnie podejmowana przez skazanych i może stanowić podstawę do wewnętrznej przemiany. [The study aims to analyse the importance of one of the means of penitentiary influence on convicts - work. The reader will have the opportunity to find out what role work can play in human life and discover its sociological and axiological dimension, as well as the essence of its application during a prison sentence. In the course of the deliberations, its rehabilitation values and legal norms related to the employment of prisoners are discussed. Moreover, the article attempts to answer questions concerning the current state of employment of convicts, the perception of work by persons in penitentiary isolation, its usefulness and potential impact on their lives and adaptation to society. It turns out that when work is organised in an appropriate manner, outside the prison and, above all, adequately remunerated, it is willingly undertaken by convicts and can be the basis for internal transformation.]