(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2023)
Od marca 2020 r. zarówno organizacje pozarządowe, media, jak i rządy na całym świecie wskazywały na zwiększenie się liczby przestępstw przemocy domowej. Co więcej okazało się, że przemoc w trakcie pandemii zmieniła swój charakter – obserwowaliśmy więcej agresji oraz pojawienie się przemocy w rodzinach, w których przed pandemią nie miała ona miejsca. Dane statystyczne w Polsce nie potwierdzają tego trendu. W artykule przeanalizowaliśmy związek między pandemią COVID-19 a przemocą domową w Polsce. Zebraliśmy dane statystyczne policji za lata 2019–2020 i porównaliśmy liczby zgłoszonych przestępstw w tych latach, a także liczby założonych tzw. „niebieskich kart”, czyli nadzorów nad rodzinami w których policja stwierdziła przemoc domową. Porównaliśmy uzyskane dane z raportami przemieszczania się realizowanymi przez Google. Ponadto przeprowadziliśmy 27 wywiadów z ekspertami pracującymi w organizacjach pozarządowych oraz instytucjach wymiaru sprawiedliwości. Pełnego obrazu przemocy domowej podczas pandemii COVID-19 nie da się uzyskać inaczej niż poprzez kompleksową analizę danych pochodzących z różnych źródeł i ich porównanie. Since the outbreak of the COVID-19 pandemic in March 2020, both NGOs and media around the world had reported an increase in domestic violence rates. Moreover, the nature of this violence has changed during the pandemic; monitoring organizations’ reports highlight both a rise in aggression and the emergence of violence in those families that were free from it before the pandemic. However, official statistics from Poland do not confirm these observations. The paper analyzes the relationship between the COVID-19 pandemic and domestic violence in Poland. Both quantitative and qualitative analyses were carried out based on Google Community Mobility Reports, Blue Card statistics, reported crime statistics, the Police Command Support System, NGO statistics, and 27 in-depth interviews conducted in 2020 with experts affiliated to law enforcement agencies and non-governmental organizations. A full picture of domestic violence during the COVID-19 pandemic cannot be made other than through analysis of a comprehensive body data, with cross-checks of various data sources.