(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2023)
W artykule omówiono zagadnienia związane z nielegalnym obrotem leków w warunkach zakładu karnego. Wskazano, że jest to przykład przedmiotu niebezpiecznego, który potencjalnie może naruszyć bezpieczeństwo jednostki penitencjarnej oraz wpływać niekorzystnie na jej funkcjonowanie. Praca miała charakter badawczy, jej celem było przedstawienie zjawiska nielegalnego handlu lekami przez osoby pozbawione wolności oraz wskazanie katalogu potencjalnych zagrożeń, które z niego wynikają. Dodatkowo wskazano obszary, które wymagają dalszej poprawy w zakresie przeciwdziałania zjawisku nielegalnego obrotu lekami. The article presents the issue of illegal medicines trade in prisons. This is an example dangerous item, which influences on prisons safety and has an adverse effect on the functioning of penitentiary unit. The article is a research about illegal medicines trade among inmates, and shows potentially dangers of illegal medicines trade, additionally article indicates things that can be improve.