(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2023)
Bezpieczeństwo jest fundamentalnym aspektem życia publicznego, a jego zapewnienie stanowi kluczową rolę policji. Istnieje jednak wiele koncepcji pracy policyjnej, które dążą do osiągnięcia tego celu. Jedną z nich jest Community Policing, która zakłada, że funkcjonariusze mundurowi powinni być jak najbliżej lokalnych mieszkańców oraz stopniowo zyskiwać ich zaufanie, co ostatecznie przyczyni się do zwiększenia współpracy ogółu społeczeństwa z organami ścigania. W pracy policjantów aktywnie wspierają ich strażnicy gminni, którzy w polskich warunkach stanowią uzupełnienie koncepcji środowiskowej policji. W artykule przedstawione zostały historia Community Policing, jej główne cele i sposoby realizacji w Polsce, a także sugestie rozwiązań i propozycji usprawnień w tej dziedzinie. Oparto się przy tym na wynikach badań prowadzonych na terenie miasta Krakowa, dotyczących skuteczności pracy dzielnicowych oraz strażników miejskich wraz z opinią publiczną na ten temat. Security is a fundamental aspect of public life and it is a key role of the police to ensure it. There is a number of concepts of police work that seek to achieve this goal. One of them is Community Policing, which assumes that uniformed officers should maintain close relations with local residents and gradually gain their trust, which will ultimately increase the cooperation of the general public with law enforcement. Police officers are actively supported in their work by municipal guards who, under Polish conditions, complement the community policing concept. The article presents the history of community policing, its main aims and methods of implementation in Poland, as well as suggested solutions and proposed improvements in this field. This is based on the results of research carried out in the city of Kraków on the effectiveness of the work of community officers and municipal guards, together with public opinion on the subject.