(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2023)
Artykuł ma na celu zarysowanie prawnego i wiktymologicznego charakteru przestępstwa zgwałcenia. Autorka podejmuje w nim zagadnienia roli ofiary w genezie tego czynu zabronionego oraz mity i stereotypy odnoszące się do niego. Praca przedstawia także wyniki przeprowadzonych przez autorkę badań empirycznych, w których analizie poddano 61 spraw na etapie postępowania przygotowawczego, skupiających się na zależności między charakterystyką ofiary zgwałcenia a skłonnością prokuratorów do wnoszenia oskarżenia do sądu. The purpose of the article is to outline legal and victimological aspects of rape. The author addresses the issue of the role of the victim in the genesis of this crime as well as myths and stereotypes relating to it. The paper also presents the results of an empirical study conducted by the author in which 61 cases of preparatory proceedings were analyzed, investigating the dependence between a victim’s characteristics and a prosecutor’s tendency to bring an indictment.