(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2023)
W artykule poruszono problematykę odmiennej tożsamości płciowej skazanych mężczyzn odbywających karę pozbawienia wolności w polskim systemie penitencjarnym. Badano opinię funkcjonariuszy Służby Więziennej na temat uregulowań prawnych, proponowanych rozwiązań czy potencjalnych zagrożeń dotyczących ich osadzenia. W szczególności sprawdzano, czy umieszczenie takich osób nie narusza ich podstawowych praw dotyczących poszanowania godności. The article talks about different of transgender males in Polish penitentiary system. Opinion survey was checked on prison service, about transgender males, legal regulations, proposed solutions in this topic or potential hazards for this type of inmates. In particular, checked whether their rights and dignity have not been violated.