(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2023)
IV Ogólnopolskie Forum Młodych Kryminologów odbyło się w dniach 18-20 maja 2022 r. w Białymstoku. Hasłem przewodnim wydarzenia było: „Prawo karne i kryminologia wobec kryzysów XXI w.”. Wybór tematu był spowodowany mnogością kryzysów, z którymi w XXI w. przychodzi mierzyć się Polsce, jak i innym państwom. OFMK to przedsięwzięcie w skali krajowej, będące ideą prof. dr. hab. dr. h.c. Emila W. Pływaczewskiego. Celem jest integracja grona naukowców reprezentujących różne gałęzie wiedzy oraz stworzenie miejsca do merytorycznej wymiany informacji, doświadczeń i osiągnięć badawczych z zakresu prawa karnego i kryminologii. W IV OFMK wzięło udział ponad 100 uczestników reprezentujących 23 polskie ośrodki naukowe oraz 8 uczelni zagranicznych. Wśród biorących udział byli młodzi naukowcy, doświadczeni badacze z obszaru prawa i kryminologii, a także praktycy prawa i funkcjonariusze organów ścigania. Dzięki nim - czwarta edycja OFMK - składała się z 11 sesji obrad oraz dwóch sesji eksperckich.