(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2007)
Komitet Zapobiegania Torturom i Nieludzkiemu lub Poniżającemu Traktowaniu albo Karaniu został utworzony w 26.Xl.1987 r. w ramach systemu ochrony praw człowieka Rady Europy. Działa na podstawie Europejskiej Konwencji Zapobiegania Torturom i Nieludzkiemu lub Poniżającemu Traktowaniu albo Karaniu.