(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2006)
Nie sposób w jednej krótkiej publikacji szczegółowo omówić całego systemu rozwiązań probacyjnych przyjętych przez duńskie prawo i praktykę penitencjarną. Warto jednak zarysować choćby ogólnie przyjęte w nim rozwiązania a przede wszystkim zasady podejścia do omawianej problematyki. Duński system pracy probacyjnej jest znacznie bardziej rozbudowany od polskiego. Zawiera formy pracy ze sprawcami przestępstw nieznane naszemu prawu ale możliwe do zaadoptowania w naszych warunkach.