(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2004)
Wraz z wejściem w życie nowego Kodeksu Karnego i Kodeksu Postępowania Karnego z 6 czerwca 1997 r. sędziowie i prokuratorzy stanęli przed możliwością wprowadzania w życie nowej instytucji jaka pojawiła się w tym kodeksie. Instytucją tą jest mediacja między ofiarą a przestępcą polegająca na dobrowolnym porozumiewaniu się ofiary ze sprawcą w obecności i przy pośrednictwie osoby neutralnej- mediatora w celu rozwiązania konfliktu wynikłego z przestępstwa a przede wszystkim w celu dojścia do ugody w kwestii zadośćuczynienia pokrzywdzonemu.