(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2003)
Kontrakt jako metoda wykorzystywany jest w różnych sytuacjach pracy z ludźmi. Przede wszystkim ma on znaczne zastosowanie w pracy z osobami uzależnionymi, ponadto jest wykorzystywany przez pracowników socjalnych, psychologów prowadzących terapię, a także osoby prowadzące roznego typu zajęcia warsztatowe psycho-pedagogiczne. Tak szerokie zastosowanie tej metody jest w pewien sposób wyznacznikiem jej wartości, świadczy o jej popularności i jak można przypuszczać skuteczności. Z tego też powodu wydaje się słuszne, aby kontrakt przenieść na grunt· nadzorów kuratorskich. W tym celu postaram się dokonać przeglądu możliwości zastosowania kontraktu w różnego typu sytuacjach społecznych, a tym samym bliżej poznać metodę, jej zalety i ograniczenia.