(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2001)
Przestępstwo zgwałcenia należy do tej kategorii przestępstw, która zawsze budzi społeczne oburzenie, a wobec sprawców gwałtów opinia publiczna żąda wymiaru najsurowszych kar - w przypadku tego czynu bezwzględnych kar pozbawienia wolności. Orzeczenie przez sąd, w konkretnej sprawie, wobec konkretnego sprawcy przestępstwa zgwałcenia, kary pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania, jest przyjmowane, według komentujących dziennikarzy, powołujących się tutaj na opinię publiczną, jako kara niesprawiedliwa, zbyt łagodna, w istocie nie wyrządzająca sprawcy żadnej dolegliwości. W najbardziej skrajnych opiniach - kara pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania - to właściwie „puszczenie sprawcy przestępstwa wolno", to tak jakby sąd żadnej kary nie wymierzył, a sprawca nie odczuł żadnej dolegliwości.