(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2001)
Światowa rewolucja techniczna, jaką obserwujemy w ostatnim dziesięcioleciu, to rewolucja telekomunikacyjna, której przyczyną jest między innymi rozwój łączności satelitarnej i globalnej sieci internetowej. Możliwości utrzymywania stałego kontaktu pomiędzy ludźmi, dokonywania za pośrednictwem Internetu przelewów bankowych, zakupów - bez potrzeby wychodzenia z domu, muzyka i filmy oglądane z monitora komputera - wprowadziły w państwach o wyższym zaawansowaniu technicznym praktycznie nową jakość życia. Należy spodziewać się, i nie jest to wizja fantastów, że w niedługim czasie, w krajach reprezentujących nawet średni poziom zaawansowania w dziedzinie telekomunikacji, podstawowym, użytkowym sprzętem w domu będzie komputer działający w sieci Internetu.