(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 1999)
Ogólne wiadomości i wyniki różnych badań oraz analiz prowadzonych przez odpowiednie instytucje wojskowe potwierdzają istnienie wśród żołnierzy odbywających zasadniczą służbę wojskową nieformalnych struktur, tzw. , fali". Fala tworzy pewne normy społeczne, które przyczyniają się do utrwalania nieformalnej struktury w wojsku, podkultury żołnierskiej.