(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 1997)
Zakład Kryminologii powstał w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk w połowie lat pięćdziesiątych, już jednak wcześniej zapoczątkowane zostały, w ograniczonym zakresie, badania empiryczne nad przestępczością nieletnich, najpierw w Łodzi, a potem w Warszawie. Był to okres niezmiernie trudny dla tej dyscypliny, atakowanej wówczas z powodów ideologicznych i politycznych. W okresie przygotowań do I Kongresu Nauki Polskiej kryminologię uznano za dyscyplinę niepotrzebną, głoszącą poglądy sprzeczne z tym, co na temat przestępczości i jej przewidywanego kresu głosił marksizm-leninizm. Ograniczanie swobodnych badań towarzyszyło pracom Zakładu przez lata. W okresie późniejszym jednak (lata siedemdziesiąte, II Kongres Nauki Polskiej) podkreślano już znaczenie badań empirycznych, powstawały różne problemy węzłowe, obejmujące m.in. zagadnienia z zakresu zaburzeń procesów socjalizacji.