(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 1994)
Ostatnio obserwujemy duże zainteresowanie społeczne problemem przestępczości nieletnich - chociaż problem istnieje zawsze, od dawna. Ale prezentowane obecnie w mediach szerokie informacje najczęściej w postaci sensacji, dają niepełny, zakłócony obraz problemu. Nieletni przedstawiani są z jednej strony jako groźni sprawcy ciężkich przestępstw: tacy, którzy zabijają, napadają, gwałcą. Podkreśla się wielki wzrost przestępczości nieletnich. Z drugiej strony przedstawia się nieletnich jako „ofiary" różnych form przemocy stosowanej wobec nich w zakładach poprawczych, w warunkach naruszających ich prawa.