(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 1993)
Centralne pytania penitencjarystyki można sformułować następująco: "Czym jest więzienie" i "Jakie ma do spełnienia funkcje?". Więzienie jest (a na pewno winno być) miejscem urzeczywistniania się prawa.