(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 1993)
Prawa więźnia są niekończącym się eksperymentem. Są eksperymentem w dziedzinie ludzkiej i instytucjonalnej zdolności do samoograniczania się władzy publicznej w sytuacji moralnie usprawiedliwionego ścieśnienia praw przestępcy.