(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2011)
Współcześnie środki masowego przekazu stały się podstawowym źródłem informacji dla przeciętnego człowieka. Dostarczają wiadomości z różnych dziedzin życia społecznego i politycznego, w tym także informują o przestępczości oraz o ofiarach czynów zabronionych. Środki masowego przekazu dysponują ogromną siłą społecznego oddziaływania, dlatego też publikacja materiału medialnego zawierającego informacje o ofierze przestępstwa może wywołać u pokrzywdzonego wiele negatywnych doświadczeń oraz doprowadzić do jego wtórnej wiktymizacji. W związku z dużą konkurencją panującą na rynku medialnym, szansą na przyciągnięcie odbiorcy jest publikacja sensacyjnego materiału, która w efekcie może powodować stygmatyzację ofiar w niej wymienionych.