(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2022)
Zjawisko podszywania się pod inną osobę jest obecne w historii i kulturze od starożytności. Historia biblijnego Jakuba, który przy pomocy matki - Rebeki, przebrał się za swojego starszego brata, aby to jemu ojciec udzieli błogosławieństwa i przekazał majątek jest najstarszym przypadkiem kradzieży tożsamości opisanym w literaturze1. Przez lata słynni szpiedzy posługujący się cudzą tożsamością, a także wybitni oszuści stali się bohaterami kultury popularnej. Wydaje się jednak że to przełom XX i XXI wieku, wraz z rozwojem technologii i postępującą globalizacją sprawił że kradzież tożsamości stała się przedmiotem reakcji prawnokarnych w najbardziej rozwiniętych państwach świata. W państwach takich jak Stany Zjednoczone powstały również wyspecjalizowane organizacje zajmujące się wspieraniem ofiar kradzieży tożsamości, oraz przeciwdziałaniem temu zjawisku. Problematyką kradzieży tożsamości zajęły się również organizacje broniące prawa do prywatności. Instytucje te wyodrębniły rozmaite rodzaje kradzieży tożsamości, kilka z nich omówię w tym artykule. Spróbuję również przybliżyć obraz tego zjawiska w Polsce, opisując przypadki kradzieży tożsamości na podstawie dostępnych publikacji.