(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2022)
Artykuł stanowi próbę odpowiedzi na pytanie o prawne oraz kryminologiczne konsekwencje sposobu prezentowania uchodźców na granicy polsko-białoruskiej w internetowych portalach informacyjnych, w związku z kryzysem, który miał miejsce w 2021 roku. W tym celu dokonano analizy pól semantycznych hasła „uchodźca”, wykorzystując teorii pól semantycznych. Wyniki badania pozwoliły na wskazanie wybranych konsekwencji budowania przez portale informacyjne określonego wizerunku uchodźców. W analizie zwrócono uwagę na problem posługiwania się przez media pojęciem „uchodźca” niezależnie od prawnej definicji tego pojęcia oraz traktowanie takich pojęć jak uchodźca, imigrant, cudzoziemiec jako synonimów. Autorzy przeanalizowali także, czy tworzony przez portale informacyjne wizerunek uchodźców może przyczynić się do kreowania nieprzychylnych postaw społecznych wobec tej grupy. Z uwagi na wprowadzenie stanu wyjątkowo, w analizie zwrócono także uwagę na kwestie związane z funkcją informacyjną mediów.