(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2021)
Artykuł dotyczy zjawiska zaginięć osób, które ze względu na swoją wielopoziomowość rozpatrywane może być także przez pryzmat kryminologicznych sprzężeń. W artykule skupiono się na potencjale zaginięć wieloletnich w szacowaniu ciemnej liczby przestępstw, w tym tych dokonanych bezpośrednio na zaginionym, oraz tych, których doświadczanie stało się impulsem do podjęcia decyzji o zniknięciu. Zaprezentowano kluczowe wnioski płynące z badań australijskich, brytyjskich i kanadyjskich w zakresie ustalenia przyczyn zaginięć, wiktymności osób zaginionych oraz doświadczania przemocy i zaniedbań jako źródle ucieczek osób małoletnich. Zwrócono także uwagę na zaginięcia inscenizowane o podłożu kryminalnym, będące w rzeczywistości przestępstwami przeciwko życiu i zdrowiu, których ofiara nie została odnaleziona. The article presents the phenomenon of missing persons, which due to its multidimensional character, can also be considered by the criminogical connections. This article is focused on the potencial of long-term disappearances in estimating the dark figure of crimes, including offences made directly on the missing persons, and offences that has become the impulse for deciding to disappear. It shows an important conclusions from Australian, British and Canadian studies on the causes of disappearances, victimization of missing persons and escaping violence, abuse and neglect by youth. It also point out simulated disappearances, which in fact are may be criminal.