(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2021)
Tematem tegorocznej XVIII Konferencji Europejskiego Towarzystwa Kryminologicznego, która odbyła się w Sarajewie /Bośnia-Hercegowina/ w dniach 29.08. – 1.09.2018 r. była „Przestępczość przeciwko człowiekowi oraz przestępstwa przeciwko ludzkości: implikacje dla współczesnej kryminologii” („Crimes Against Humans and Crimies Against Humanity: Implications for Modern Criminology”). Dobór miejsca gospodarza konferencji do głównej problematyki spotkania wydaje się być jak najbardziej uzasadniony i celowy. Bośnia i Hercegowina, a także samo Sarajewo było bowiem, niewiele ponad dwadzieścia lat temu miejscem szczególnie jaskrawych naruszeń praw człowieka oraz licznych zbrodni przeciwko ludzkości, czego dowody widoczne są niemal w każdym zakątku tego miasta.