(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2021)
Poszukiwanie zmiennych związanych z częstym doświadczaniem strachu przed przestępczością jest jednym z podstawowych zadań, jakie podejmuje się, obok określania jego rozmiarów, w różnorakich projektach badawczych poświęconych temu zagadnieniu. Dotychczas badano, czy strach przed przestępczością związany może być z takimi cechami jak wiek, płeć, miejsce zamieszkania, poziom wykształcenia czy doświadczenia wiktymizacyjne. Na potrzeby niniejszego projektu postanowiono zastanowić się, czy (częstsze) doświadczanie strachu przed przestępczością może być związane z orientacją seksualną. Przyjęto założenie, że osoby nieheteroseksualne mogą doświadczać częściej obaw związanych z możliwością stania się ofarą przestępstwa z uwagi na ich mniejszościowy status oraz zakorzenione w społeczeństwie uprzedzenia. W celu weryfkacji zakładanej hipotezy przeprowadzono badania ilościowe (ankietę internetową) na grupie 285 osób. W celu dotarcia do szczególnej grupy, jaką są osoby nieheteroseksualne, przyjęto dobór celowy próby. Badania co prawda nie wykazały istnienia związków z prawie żadnymi zmiennymi, jednakże wypada wskazać na specyfkę związaną ze strukturą grupy. Rekomendowane jest przeprowadzenie ponownych badań opartych o metody jakościowe, bądź też na grupie reprezentatywnej (stosując dobór losowy). Searching factors correlated with the fear of crime is – together with estimating intensity of the fear of crime – one of the fundamental topics of many research projects devoted to this issue. It has been already investigated whether the fear of crime is correlated with such factors as age, sex, place of residence, level of education or previous victimization experiences. The aim of this research is to determine whether fear of crime can be correlated with sexual orientation. Author makes an assumption that non-heterosexuals can experience fear connected with probability of being the victim of a crime more often than others because of their minority status and bias in the society.In order to verify the hypothesis author conducted qualitative research (internet questionnaire)among 285 people. To reach members of such particular group as non-heterosexuals the purposive (judgmental) sampling has been chosen.Admittedly the research has not conﬁrmed correlation between fear of crime and any of pre sented factors, probably because of the speciﬁcity of the structure of the observed group. The author’s recommendation is to conduct either additional quantitative research or research based on the representative group (random selection).