(untitled) (Biuletyn Kryminologiczny, 2021)
Profesor Jerzy Sarnecki (ur. 7 lipca 1947 r.), socjolog i kryminolog, profesor na Uniwersytecie w Sztokholmie. Urodzony w Warszawie, w rodzinie polskich Żydów. Po marcu 1968 r. opuścił Polskę. Wyjechał do Szwecji, gdzie skończył socjologie a następnie uzyskał tytuł doktora na Uniwersytecie w Sztokholmie. W latach 1986-93 pracował w Szwedzkiej Radzie Narodowej ds. Zapobiegania Przestępczości. Profesor Jerzy Sarnecki jest również inicjatorem międzynarodowej nagrody kryminologicznej, zwanej często Noblem kryminologów. Jest ona corocznie przyznawana podczas uroczystej ceremonii w ratuszu sztokholmskim. Jej zwycięzca i autor wyróżniających się badań lub praktyk, które pozwalają na ograniczanie przestępczości i promowanie praw człowieka, otrzymuje milion koron. Badania naukowe profesora Jerzego Sarneckiego dotyczyły głównie problematyki przestępczości wśród młodzieży w Szwecji, polityki kryminalnej, wykorzystania teorii sieci i metodologii w badaniu przestępczości. Zrealizował również długoterminowy projekt badawczy zatytułowany:” The Stockholm Life Course Project: Life-Courses and Crime In the Swedish Welfare State Through Half a Century”. Jest również Autorem podręczników z zakresu kryminologii. Profesor Jerzy Sarnecki jest też jednym z bohaterów książki ‚’Wygnani do raju. Szwedzki azyl’’ Krystyny Naszkowskiej ukazała się w 2016 r. nakładem Wydawnictwa Agora. Professor Jerzy Sarnecki was born in 1947 in Warsaw, Poland. Sarnecki came to Sweden in 1968, where he earned a PhD in sociology at Stockholm University. His all scientifc path is connected with criminology Professor Jerzy Sarnecki is a regular commentator in media on the subject of crime. At the request of Monika Kotowska and Piotr Chlebowicz, he shared with them reﬂections on the problems of contemporary science, crime and his professional path.